Recept: Harissa paszta

Recept: Harissa paszta

A Harissa az egyik legismertebb észak-afrikai fűszerkeverék. Csípőssége és frissessége miatt Marokkóban, Tunéziában és más Maghreb-országokban különösen kedvelik. Olyan ételek jellegzetes ízét adja, mint a falafel, a mezza vagy a kuszkusz.

Összetevők

A Harissa elkészítéséhez nincs egy konkrét recept, mivel az összetétele régiónként eltérhet. Azonban a chili, a fokhagyma, a koriander, a kömény és a paprika minden térségben jellemző összetevőnek számít. Kétféle változat létezik: paszta és por. A Harissa maximum 20 különböző fűszerből áll; a fő összetevője mindig a chili.

Származás

A Harissa Tunéziából származik, ahol a helyi lakosok a spanyoloknak köszönhetően ismerkedtek meg az amerikából származó chilivel. Innen gyorsan elterjedt a többi észak-afrikai Maghreb-országban, ahol manapság még reggelihez is ezt fogyasztják.

Íz

A Harissa lehet paszta és por állagú is, íze fűszeres és csípős. A felhasznált összetevőktől függően különböző karakteű lehet. Ha mentát vagy paprikát tartalmaz, akkor az íze édes és gyümölcsösen-friss. A csípőssége a chili típusától függően változhat.

Recept: Harissa paszta

A Harissa paszta íze frissen elkészítve a legjobb. Íme a recept:

Hozzávalók

Opcionálisan, személyes ízléstől függően választható:

  • Bazsalikom
  • Ecet
  • Újhagyma
  • Gyömbér
  • Menta
  • Olajbogyó
  • Narancshéj (feldolgozatlanul)
  • Paprika
  • Petrezselyem
  • Metélőhagyma
  • Citromlé
  • Citromhéj (feldolgozatlanul)

Elkészítés

  1. Vágja félbe a chiliket, majd távolítsa el a magokat, valamint a gyümölcshúst. Ezután vágja apró darabokra.
  2. Vágja fel a fokhagymát, majd tegye egy mozsárba, vagy egy botmixer segítségével aprítsa fel a chili darabokkal együtt, amíg egy pép nem lesz belőle.
  3. Pirítsa le a római köményt, a koriandermagokat és a köményt egy olaj nélküli serpenyőbe, 2 perc alatt.
  4. Őrölje le a lepirított fűszereket, majd adja a masszához.
  5. Mixelje mégegyszer jól össze és ízesítse sóval.
  6. (Ízléstől függően adjon hozzá tetszőlegesen a felsorolt összetevőkből, például ecet, gyömbér, menta vagy citromlé)

A pasztát hűtőszekrényben tárolja, valamint minél hamarabb fogyassza el. A hosszabb eltarthatóság érdekében a pasztát tegye egy kisebb edénybe és öntsön rá annyi olívaolajat, hogy a pasztát elfedje. Így a pasztát nem éri levegő, és a hűtőszekrényben egy kicsivel tovább eltartható.

Harissa por

A Harissa port Ön is könnyedén elkészítheti. Egyszerűen a fent leírt összetevőket szárított formában használja fel. A por tovább eltartható, mint a paszta