Recept: Harissa paszta
A Harissa az egyik legismertebb észak-afrikai fűszerkeverék. Csípőssége és frissessége miatt Marokkóban, Tunéziában és más Maghreb-országokban különösen kedvelik. Olyan ételek jellegzetes ízét adja, mint a falafel, a mezza vagy a kuszkusz.
Összetevők
A Harissa elkészítéséhez nincs egy konkrét recept, mivel az összetétele régiónként eltérhet. Azonban a chili, a fokhagyma, a koriander, a kömény és a paprika minden térségben jellemző összetevőnek számít. Kétféle változat létezik: paszta és por. A Harissa maximum 20 különböző fűszerből áll; a fő összetevője mindig a chili.
Származás
A Harissa Tunéziából származik, ahol a helyi lakosok a spanyoloknak köszönhetően ismerkedtek meg az amerikából származó chilivel. Innen gyorsan elterjedt a többi észak-afrikai Maghreb-országban, ahol manapság még reggelihez is ezt fogyasztják.
Íz
A Harissa lehet paszta és por állagú is, íze fűszeres és csípős. A felhasznált összetevőktől függően különböző karakteű lehet. Ha mentát vagy paprikát tartalmaz, akkor az íze édes és gyümölcsösen-friss. A csípőssége a chili típusától függően változhat.
Recept: Harissa paszta
A Harissa paszta íze frissen elkészítve a legjobb. Íme a recept:
Hozzávalók
- 10 nagy chili (csípőssége ízléstől függ)
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ teáskanál koriandermag
- ½ teáskanál római kömény
- ½ teáskanál kömény
- Olívaolaj
- Só
Opcionálisan, személyes ízléstől függően választható:
- Bazsalikom
- Ecet
- Újhagyma
- Gyömbér
- Menta
- Olajbogyó
- Narancshéj (feldolgozatlanul)
- Paprika
- Petrezselyem
- Metélőhagyma
- Citromlé
- Citromhéj (feldolgozatlanul)
Elkészítés
- Vágja félbe a chiliket, majd távolítsa el a magokat, valamint a gyümölcshúst. Ezután vágja apró darabokra.
- Vágja fel a fokhagymát, majd tegye egy mozsárba, vagy egy botmixer segítségével aprítsa fel a chili darabokkal együtt, amíg egy pép nem lesz belőle.
- Pirítsa le a római köményt, a koriandermagokat és a köményt egy olaj nélküli serpenyőbe, 2 perc alatt.
- Őrölje le a lepirított fűszereket, majd adja a masszához.
- Mixelje mégegyszer jól össze és ízesítse sóval.
- (Ízléstől függően adjon hozzá tetszőlegesen a felsorolt összetevőkből, például ecet, gyömbér, menta vagy citromlé)
A pasztát hűtőszekrényben tárolja, valamint minél hamarabb fogyassza el. A hosszabb eltarthatóság érdekében a pasztát tegye egy kisebb edénybe és öntsön rá annyi olívaolajat, hogy a pasztát elfedje. Így a pasztát nem éri levegő, és a hűtőszekrényben egy kicsivel tovább eltartható.
Harissa por
A Harissa port Ön is könnyedén elkészítheti. Egyszerűen a fent leírt összetevőket szárított formában használja fel. A por tovább eltartható, mint a paszta
Utoljára értékelt
- 4.0 (1)
Sodastream Cukormentes narancsszörp, 440 ml
- Klasszikus üdítőital
- Nyárias és pezsdítő
- Gyorsan és praktikusan elkészíthető
2.690 Ft (6.114 Ft / l)Szállítás eddig: november 29.
- 3.0 (1)
Sodastream Rockstar Zero cukor szörp, 440 ml
- Guarana kivonattal
- Koffeint tartalmaz
- Gyorsan és praktikusan elkészíthető
4.290 Ft (9.750 Ft / l)Szállítás eddig: november 25.
- 5.0 (1)
dazu BIO Körte-Birsalma mustárszósz, 140 g
- Kézzel betakarított gyümölcsök
- Enyhén fanyar és különösen gyümölcsös
- Tökéletes lágy camembert sajttal
3.110 Ft (22.214 Ft / kg)Szállítás eddig: november 25.
Magazinunkból:
Piccantino felfedezése:
Újdonságok:
-
Magyarország: Ingyenes standard kiszállítás 20.000 Ft-tól
-
Ingyenes
visszaküldés -
24 órás kiszállítás
Több, mint 10.150 termék