Nedves fermentálás
Az egyszerű és biztonságos, nedves fermentáláshoz a Khoysan által gyártott Mason - Fermentáló Szettet ajánljuk.
A nedves fermentálás alapvetően sóoldat segítségével történik. Ez a fajta fermentálás alkalmas nagyobb zöldségdarabokhoz vagy egész zöldségekhez. Fermentálásra alkalmas zöldségek például nagyobb darab karfiol, sárgarépa, sütőtök, brokkoli ... vagy egész zöldségek, mint a koktélparadicsom, a salottahagyma, a fokhagyma vagy a kis uborka.
Nedves fermentálás sóoldattal: az egyes lépések
Először a sóoldatot kell elkészíteni. Általában 2%-os sóoldatot használnak, azaz 20 g só literenként. Egyszerűen keverje el a sót hideg vízben, amíg fel nem oldódik. Megjegyzés: magas víztartalmú zöldségek, például uborka, cukkini vagy paradicsom esetén 3,5%-os sóoldatot (35 g só 1 liter vízhez) kell használni.
- Mossa meg a zöldségeket, és fajta/kívánság szerint vágja darabokra.
- Most keverje össze a fűszerekkel, amelyeket használni szeretne.
- Ezután mindent szorosan rétegezzen az üvegben, majd nyomkodja össze úgy, hogy ne legyenek légbuborékok.
- Ezután súlyozza le, és öntse rá a sóoldatot, amíg mindent jól el nem fed a folyadék. Egyetlen zöldségdarab sem úszhat a felszínen.
- Helyezze a fermentáló fedőt az üvegre, és szorítsa meg a csavargyűrű segítségével.
- Hagyja fermentálódni szobahőmérsékleten. A nyári/lágy zöldségeket körülbelül öt nap, a keményebb zöldségeket körülbelül tíz -tizennégy nap elteltével kell megkóstolni. Ha az íze/savassága megfelelő távolítsa el az üveg súlyt, majd zárja le az üveget a csavaros fedéllel, és tárolja hűvös helyen.
Receptek
Sárgarépa gyömbérrel
Hozzávalók kb. 2 üveghez (1 l)
- 1 kg sárgarépa
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 cm gyömbér, hüvelykujj vastagságú
- 2%-os sóoldat
- Választható: 1 kis friss chili egészben vagy ¼ teáskanál chili pehely
Elkészítés
A sárgarépát mossa meg és vágja darabokra, a gyömbért vékonyan szeletelje fel, a fokhagymát hámozza meg, és adja hozzá az üveghez a chili pelyhekkel/friss chili karikákkal.
Rétegezze a sárgarépát és a gyömbért szorosan az üvegben (az üveg nyakáig), majd öntse rá a sóoldatot.
További lépések fent. (Hagyja fermentálódni kb. 14 napig, szobahőmérsékleten.)
Salottahagyma
Hozzávalók kb. egy üveghez (0,7 l)
- ¼ kg salottahagyma
- 1-2 babérlevél
- 1 teáskanál bors
- 2%-os sóoldat
Elkészítés
A salottahagymát hámozza meg, először a babérlevelet és a borsot adja az üveghez, majd rétegezze szorosan a salottahagymát.
Öntse rá a sóoldatot.
További lépések fent. (Hagyja fermentálódni kb. 10 napig, szobahőmérsékleten, majd hűvös helyen tárolja.)
Vegyes savanyúság
Hozzávalók kb. 2 üveghez (0,7 l)
- 1 db karfiol, kicsi
- 1 piros paprika
- 2 nagy sárgarépa
- 2 szár zeller
- egy marék salottahagyma vagy egy pár kis hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 1 teáskanál bors
- 2%-os sóoldat
- Választható: 1 kis friss chili egészben vagy ¼ teáskanál chili pehely
Elkészítés
A zöldségeket mossa meg és vágja darabokra.
Először a babérlevelet és a borsot tegye az üvegbe, majd a zöldségeket keverve, szorosan rétegezve.
Öntse fel a sóoldattal, súlyozza le. Ügyeljen arra, hogy a folyadék mindenhol ellepje.
További lépések fent. (Hagyja fermentálódni kb. 10 napig, szobahőmérsékleten - majd kóstolja meg.)
Koktélparadicsom bazsalikommal
Hozzávalók kb. 1 pohárhoz (1 l)
- ½ kg koktélparadicsom
- 1 marék bazsalikomlevél
- ½ hagyma, karikára vágva
- 3,5%-os sóoldat
- Választható: néhány szál kakukkfű
Elkészítés
Mossa meg a paradicsomot, tegye az üvegbe a hagymakarikát és a bazsalikomlevelet, mindegyik paradicsomot szúrja meg fogpiszkálóval háromszor-négyszer, és szorosan rétegezve helyezze az üvegbe.
Súlyozza le az egészet, és öntse rá a sóoldatot.
További lépések fent. (Hagyja fermentálódni kb. 5 napig - magasabb hőmérsékleten.)
Nyáron elegendő lehet 3 nap is - azután kóstolja meg.
Kapcsolódó termékek
- 4.5 (2)
Khoysan Meersalz Mason - Fermentáló Szett
- Praktikus kiegészítők egy készletben
- BPA- és ftalát-mentes
- A tartósítás fenntartható módszere
32.390 FtSzállítás eddig: április 01.
- 5.0 (2)
Khoysan Meersalz Fermentáló Üveg - Teljes Szett, 1 liter
- 2 részes csavaros fedéllel
- Kétféle méretben
- Üveg súly + fermentáló fedél
11.190 FtSzállítás eddig: április 01.
- 5.0 (1)
Khoysan Meersalz Fermentáló Fedél - 4 db-os szett
- BPA- és ftalátmentes
- 1 szett 4 fedéllel
- Egyirányú szeleppel
13.190 FtSzállítás eddig: április 01.
Magazinunkból:
Piccantino felfedezése:
-
Magyarország: Ingyenes standard kiszállítás 22.000 Ft-tól
-
Ingyenes
visszaküldés -
24 órás kiszállítás
Több, mint 9.850 termék