Száraz fermentálás
A száraz fermentáció különösen alkalmas apróra vágott vagy reszelt, gyalult zöldségekhez. Más szóval: a száraz fermentálás tökéletes olyan zöldségfélékhez, mint például a sárgarépa, a kelkáposzta, a káposzta, a retek vagy a cékla.
A zöldségek száraz fermentálásának lépései
- A kiválasztott zöldségeket gyalulja finomra vagy vágja apróra.
- Ezután keverje össze finomítatlan, jódozatlan sóval. Ehhez mérje meg a zöldségek teljes tömegét, majd adja hozzá ennek a mennyiségnek a két százalékát só formájában. 1 kg zöldség esetében, ez 20 g só lenne. Tetszés szerint adhat hozzá fűszereket is.
- Ezután mindent jól keverjen össze.
- Nyomja ki a zöldségekből a levet.
- A zöldségeket tegye rétegezve az üvegekbe, és minden réteget nyomkodjon le. Ez megakadályozza a légbuborékok képződését, amely penészedéshez vezethet.
- Amikor az üveget nyakig megtöltötték, a zöldségeket le kell súlyozni. FONTOS: A folyadéknak a súly felett kell lennie.
- Tegyen egy fermentáló fedelet az üvegre, és zárja le a csavargyűrűvel.
- Hagyja 5-7 napig szobahőmérsékleten (20-24 fok; magasabb hőmérsékleten gyorsabb), közvetlen napfénytől védett helyen.
- Ezután kóstolja meg, hogy elérte-e a kívánt ízt vagy savasságot. Ha igen, távolítsa el az üvegsúlyt, cserélje le a fermentáló fedelet egy csavaros fedélre, és hűvös helyen (hideg pincében vagy hűtőszekrényben) tárolja, vagy a legjobb, ha azonnal elfogyassza. A megkezdett üvegek gond nélkül, több hétig is tárolhatók hűtőszekrényben.
Ha még nem érte el a kívánt savasságot, egyszerűen hagyja néhány napig szobahőmérsékleten állni, majd kóstolja meg újra, ha jó, távolítsa el az üvegsúlyt, cserélje le a fermentáló fedelet egy csavaros fedélre, és hűvös helyen tárolja.
A száraz fermentálás csodálatos eredményének eléréséhez a Khoysan Mason - Fermentáló Szettet ajánljuk.
Receptek
Fehér káposzta sárgarépával és gyömbérrel
Hozzávalók kb. 2 üveghez (0,7 l)
- 1 kg fehér káposzta
- ½ kg sárgarépa
- 2 evőkanál gyömbér, reszelve vagy apróra vágva
- 30 g tengeri só
- 1 evőkanál kömény
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál fekete bors
Elkészítés
- A káposztát vágja csíkokra/gyalulja, a sárgarépát reszelje le.
- Sózza, valamint adja hozzá a gyömbért és a fűszereket, mindent jól keverjen össze, majd nyomkodja ki belőle a levet.
- Ezután tegye rétegezve az üvegekbe, minden réteget szorosan lenyomva.
- További lépéseket lásd fent.
Fehér kimchi
Hozzávalók kb. 2 üveghez (0,7 l)
- 1 kg kínai kel
- 2 nagy sárgarépa
- 1 csokor újhagyma
- 1 teáskanál gyömbér, reszelve vagy apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma, szeletekre vágva
- 30 g tengeri só
Elkészítés
- Mossa meg a kínai kel leveleit, és vágja durvára (2-3 cm széles csíkokra).
- A sárgarépát vágja finom csíkokra vagy gyalulja durvára, valamint vágja az újhagymát kb. 0,5 cm vastag karikákra.
- Adja hozzá a gyömbért, a fokhagymát és a sót, majd jól keverje össze. Ezután hagyja álln körülbelül 1 órát, majd nyomja ki, hogy lé keletkezzen.
- Ezután tegyen mindent szorosan rétegezve az üvegekbe.
- További lépéseket lásd fent.
Sárgarépa és karalábé kurkumával
Hozzávalók kb. 1 üveghez (1 l)
- ½ kg sárgarépa
- ½ kg karalábé
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál fekete bors
- 20 g tengeri só
Elkészítés
- Tisztítsa meg és reszelje durvára a sárgarépát és a karalábét.
- Adja hozzá a sót és a fűszereket, és keverjen mindent jól össze, majd nyomja ki belőle a levet.
- További lépéseket lásd fent.
Kelkáposzta - cékla - fehér káposzta
Hozzávalók kb. 2 üveghez (0,7 l)
- ½ kg kelkáposzta
- ½ kg cékla
- ½ kg fehér káposzta
- 2 teáskanál kömény
- 30 g tengeri só
Elkészítés
- Vágja csíkokra a kelkáposztát és a káposztát, a céklát reszelje durvára.
- Adja hozzá a sót és a köményt, alaposan keverje össze és hagyja állni körülbelül 1 órát.
- Ezután nyomja össze, hogy elegendő lé jöjjön ki.
- Ezután rétegezzen mindent szorosan üvegekbe.
- További lépéseket lásd fent.
Utoljára értékelt
- 4.3 (3)
Alnatura Bio Sélection Espresszó csokoládé, 100 g
- Finoman fanyar táblacsokoládé, krémmel
- Kávébab szemek és bourbon vanília
- Lecitinmentes formula
1.940 Ft (19.400 Ft / kg)Szállítás eddig: április 01.
- 5.0 (2)
BIO PRIMO Bio teljes kiőrlésű kuszkusz, 500 g
- Durumbúzadarából készült
- Gyors és egyszerű elkészítés
- Vegán
990 Ft (1.980 Ft / kg)Szállítás eddig: április 01.
- 4.0 (2)
Hofbauer Marcipán válogatás, 122 g
- Különféle marcipán specialitások
- Ideális ajándék
- Látványos ajándékdoboz
3.870 Ft (31.721 Ft / kg)Szállítás eddig: április 01.
- 2.060 Ft (29.429 Ft / kg)
Szállítás eddig: április 01.
Magazinunkból:
Piccantino felfedezése:
-
Magyarország: Ingyenes standard kiszállítás 22.000 Ft-tól
-
Ingyenes
visszaküldés -
24 órás kiszállítás
Több, mint 9.850 termék