Gulyásleves - mint nemzeti étel
Kóstolja meg a magyar gasztronómia büszkeségét!
Az étel a gulyát (szarvasmarha-csoportot) őrző személyről a gulyásról kapta a nevét.A pásztort már a 10-13. századtól így nevezték, de a fogás csak jóval később jött létre, ennek pontos ideje nehezen meghatározható. Az állattenyésztő életmódnak köszönhetően a gulyások hozzájuthattak a legfrissebb marhahúsokhoz, amelyet a szabad ég alatt, fém bográcsban készítettek el. A finom étel a 19. században hódította meg a polgári és a nemesi konyhát.
Az azóta hungarikummá vált leves elengedhetetlen elemei közé tartozik például a fűszerpaprika, burgonya, fehér- és sárgarépa, kömény, illetve a marhahús - manapság azonban már szinte bármilyen húsból elkészítik: birka, sertés, baromfi.
Íme egy hagyományos recept, ami után mindenki megnyalja mind a 10 ujját:
A leveshez:
- 60 dkg marhalábszár
- 30 dkg vöröshagyma
- 2 db nagy sárgarépa
- 1 db nagy fehérrépa
- 1 db kicsi zeller
- 40 dkg burgonya
- 1 evőkanál só
- 1,5 evőkanál fűszerpaprika (fele lehet csípős)
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 2 db babérlevél
- 1 teáskanál fekete bors
- 1 db kicsi paradicsom
- 1 db étkezési paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál zsír vagy olaj
- Fél csokor petrezselyem
- 5 db zellerlevél
- 2,5 L víz
A csipetkéhez:
- 1 db tojás
- 80 g finomliszt
- 1 teáskanál só
Ha beszerezte a szükséges hozzávalókat, kezdődhet a főzés. Ne feledje, hogy a főzési idő a hústól függően változhat, a baromfi húsnak sokkal kevesebb időre van szüksége.
Elkészítés:
- Tisztítsa meg a hagymákat és vágja kis kockákra.
- A húst öblítse le, törölje szárazra, darabolja 2 cm-es kockákra.
- Hevítse fel a zsiradékot, majd párolja meg benne a hagymát. Húzza félre és keverje össze a fűszerpaprikával.
- Öntse fel 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, pirítsa zsírjára.
- Adja hozzá a marhahúst és pirítsa fehéredésig.
- Sózza, borsozza, szórja meg köménnyel, adja hozzá az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, az egész paprikát, miután eltávolította a magházat, illetve a babérlevelet.
- Fedővel lefedve főzze saját levében 90 percig.
- Közben a hozzávalók összegyúrásával és kis darabok letépkedésével készítse el a csipetkét.
- Ezután a megtisztított és felaprított zöldségeket adja a leveshez: a karikára vágott fehér- és sárgarépát, a kockára vágott zellert és burgonyát, valamint a felaprított petrezselymet és zellerzöldet.
- Öntse fel 2 - 2,5 liter vízzel. Fedje le és főzze további 50 percet.
- Tegye bele a csipetkét, majd 10 perc alatt főzze készre.
- Készen is van!
A recept ezúttal Gábortól, magyar fordító-csapatunk tagjától származik. Jó szórakozást a főzéshez. Jó étvágyat kívánunk!
Kapcsolódó termékek
- 5.0 (6)
Sonnentor Feketebors Bio, egész, 55 g
- ÖKO teszten "Nagyon jó"
- Illatában enyhén borsos jegyekkel
- Íze intenzíven erős
1.600 Ft (29.091 Ft / kg)Szállítás eddig: november 25.
-
ConFusion Bio Kömény - őrölt, 50 g
- Csípős
- Intenzív íz
2.440 Ft (48.800 Ft / kg)Szállítás eddig: november 25.
- 2.440 Ft (488.000 Ft / kg)
Jelenleg nem elérhető
- 5.0 (4)
Stöber Mühle Búzaliszt - 480 finom, 5 kg
- Univerzális alkalmazás
- Osztrák gabonafélékből készült
- Tisztán természetes termék
5.390 Ft (1.078 Ft / kg)Szállítás eddig: december 04.
Magazinunkból:
Piccantino felfedezése:
Újdonságok:
-
Magyarország: Ingyenes standard kiszállítás 20.000 Ft-tól
-
Ingyenes
visszaküldés -
24 órás kiszállítás
Több, mint 10.150 termék