Gulyásleves - mint nemzeti étel

Gulyásleves - mint nemzeti étel

Kóstolja meg a magyar gasztronómia büszkeségét!

Az étel a gulyát (szarvasmarha-csoportot) őrző személyről a gulyásról kapta a nevét.A pásztort már a 10-13. századtól így nevezték, de a fogás csak jóval később jött létre, ennek pontos ideje nehezen meghatározható. Az állattenyésztő életmódnak köszönhetően a gulyások hozzájuthattak a legfrissebb marhahúsokhoz, amelyet a szabad ég alatt, fém bográcsban készítettek el. A finom étel a 19. században hódította meg a polgári és a nemesi konyhát.

Az azóta hungarikummá vált leves elengedhetetlen elemei közé tartozik például a fűszerpaprika, burgonya, fehér- és sárgarépa, kömény, illetve a marhahús - manapság azonban már szinte bármilyen húsból elkészítik: birka, sertés, baromfi.

Íme egy hagyományos recept, ami után mindenki megnyalja mind a 10 ujját:

A leveshez:

  • 60 dkg marhalábszár
  • 30 dkg vöröshagyma
  • 2 db nagy sárgarépa
  • 1 db nagy fehérrépa
  • 1 db kicsi zeller
  • 40 dkg burgonya
  • 1 evőkanál só
  • 1,5 evőkanál fűszerpaprika (fele lehet csípős)
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 2 db babérlevél
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 1 db kicsi paradicsom
  • 1 db étkezési paprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál zsír vagy olaj
  • Fél csokor petrezselyem
  • 5 db zellerlevél
  • 2,5 L víz

A csipetkéhez:

  • 1 db tojás
  • 80 g finomliszt
  • 1 teáskanál só

Ha beszerezte a szükséges hozzávalókat, kezdődhet a főzés. Ne feledje, hogy a főzési idő a hústól függően változhat, a baromfi húsnak sokkal kevesebb időre van szüksége.

Elkészítés:

  1. Tisztítsa meg a hagymákat és vágja kis kockákra.
  2. A húst öblítse le, törölje szárazra, darabolja 2 cm-es kockákra.
  3. Hevítse fel a zsiradékot, majd párolja meg benne a hagymát. Húzza félre és keverje össze a fűszerpaprikával.
  4. Öntse fel 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, pirítsa zsírjára.
  5. Adja hozzá a marhahúst és pirítsa fehéredésig.
  6. Sózza, borsozza, szórja meg köménnyel, adja hozzá az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, az egész paprikát, miután eltávolította a magházat, illetve a babérlevelet.
  7. Fedővel lefedve főzze saját levében 90 percig.
  8. Közben a hozzávalók összegyúrásával és kis darabok letépkedésével készítse el a csipetkét.
  9. Ezután a megtisztított és felaprított zöldségeket adja a leveshez: a karikára vágott fehér- és sárgarépát, a kockára vágott zellert és burgonyát, valamint a felaprított petrezselymet és zellerzöldet.
  10. Öntse fel 2 - 2,5 liter vízzel. Fedje le és főzze további 50 percet.
  11. Tegye bele a csipetkét, majd 10 perc alatt főzze készre.
  12. Készen is van!

A recept ezúttal Gábortól, magyar fordító-csapatunk tagjától származik. Jó szórakozást a főzéshez. Jó étvágyat kívánunk!