Chili
Capsicum
Felhasználása:
Részben érett és részben éretlen termést takaríatanak be. Minél több magot és a belső falon található eret távolítanak el, annál kevésbé csíp. A chili és a chili por kedvelt az ázsiai és a thai konyhában, emellett a latin-amerikai, a mexikói és a karibi konyha is előszeretettel használja.
Előfordulása:
A chili eredetileg Dél-Amerikából származik, a faj a piquin és a tepin elnevezésű növényből ered. Napjainkban a chili paprikát a világ minden táján termesztik.
A legcsípősebb chili a világon:
A Capsicum chineset, azaz a kínai paprikát tartják a legcsípősebb fajtának. A kapszaicin koncentrációja több, mint 2%, és 300.000 Scoville-egység. A világrekordot a Red Savina Habanero állította fel, amelynél több, mint 577.000 Scoville egységet mértek - hihetetlenül csípős!
vö. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Termékek - Chili
-
KOTÁNYI Chipotle Smoked Chili, 49 g
- A TexMex konyhában elengedhetetlen
- Füstös aroma
- Kellemes csípősség
-
KOTÁNYI Chili tengeri sóval, 35 g
- 8000 - 9500 - Scoville skálán mért érték
- 50% chili
- Húsokhoz és zöldségekhez
-
KOTÁNYI Chili Mix - extra csípős, 34 g
- Scotch Bonnet, chili és só
- Csípősségi fok: 25.000 a Scoville skálán
- Tengeri sóval
-
KOTÁNYI Chili granulátum extra csípős, 32 g
- Erősségi fok: 26.000 a Scoville skálán
- Érett chili paprikából
- Gyümölcsös aroma
-
Curtice Brothers Bio ketchup chilivel, 270 ml
- 77% paradicsom
- Bhut Jolokia chilivel
- Kellemesen csípős
-
KOTÁNYI Jalapeno Chili, 28 g
- Tüzes csípősség
- 6.000-12.000 Scoville
- Granulált és szárított
-
Sonnentor Chili pehely, 45 g
- Szószokhoz, curry-hez és pácokhoz
- Vegán és vegetáriánus
- Kézzel csomagolva