Bazsalikom - A finom királyfű
További információk a hihetetlenül aromás bazsalikomról.
Korábban a bazsalikomot szent növényként imádták, kizárólag speciális vallási szertartásokon használták. Mára ez szerencsére megváltozott, hiszen ez a növény túlságosan finom ahhoz, hogy csak ritka alkalmakkor használják. Nem is meglepő, hogy a királyfűnek is nevezett bazsalikom érvényesült az idő múlásával és a mediterrán konyha szerves részévé vált.
Származása
A bazsalikom eredetileg a Közel-Keletről származik, de az ősi Rómában, Olaszországban is termesztették. A középkorban ez a fűszernövény nem hiányzott egyetlen kolostor kertjéből sem. Mára azonban már világszerte nagyra értékelik.
Manapság a Földközi-tenger térségében, Magyarországon, Ázsiában és Indonéziában is nagy termőterületeken termesztik.
Termesztés és aroma
A bazsalikom egyedi aromájának kifejlesztéséhez rengeteg napfényre van szüksége - minél több napfény éri, annál intenzívebb az aromája. A fűszernövény az árvacsalánfélék családjába tartozik, ezáltal a menta és a zsálya közeli rokona. A növény zöld-fénylő, viszonylag nagy, ovális levelekkel büszkélkedik, amelyek felfelé domorodnak. Júliustól a finom levelek mellett gyönyörű fehér vagy rózsaszín virágokat is hoz a növény.
A királyfű illóolajokban gazdag, ezek felelősek a markáns aromaért. Íze friss, édeskés-fűszeres, megszárítva enyhén borsos jegyekkel is rendelkezik.
Gyógyászat
A bazsalikomot a népi orvoslásban az idegrendszerre irányuló nyugtató hatása miatt nagyra értékelik. Egy csésze friss levélfőzet serkenti az emésztést. A bazsalikom tehát étvágytalanság és gyomorproblémák esetén is ajánlott. Ezenkívül a bazsalikom illóolajai antibakteriális hatásúak is egyben, az összemorzsolt levelek segítséget nyújtanak rovarcsípés esetén is.
Felhasználása
A konyhában a bazsalikomot friss és szárított formában is felhasználják. A szárítás által rengeteget veszít aromájából, ezért mindig inkább a friss leveleket ajánlott előnyben részesíteni.
Fontos: A bazsalikomot mindig a főzés vége előtt adja csak hozzá az ételhez, ugyanis a bazsalikom illóolajjai rendkívül illékonyak, és gyorsan elillannak.
Tipp: A friss bazsalikom fagyasztható, így tovább eltartható. A legjobb, ha a levelek finom csíkokra felszelve és vízzel összekeverve jégkockaként kerülnek lefagyasztásra.
Utoljára értékelt
- 1.354 Ft 1.510 Ft (1.354 Ft / kg)
Szállítás eddig: május 13.
- 2.510 Ft (12.550 Ft / kg)
Szállítás eddig: május 14.
- 870 Ft (4.971 Ft / kg)
Szállítás eddig: május 13.
- 5.0 (2)
Alnatura Bio lenolaj, 250 ml
- Diós íz, kesernyés jegyekkel
- Omega-3 zsírsavakban gazdag
- Finomításhoz és fűszerezéshez
1.540 Ft (6.160 Ft / l)Szállítás eddig: május 13.
Magazinunkból:
Piccantino felfedezése:
Újdonságok:
-
Magyarország: Ingyenes kiszállítás 20.000 Ft-tól
-
Ingyenes
visszaküldés -
24 órás kiszállítás
Több, mint 9.900 termék