Recept: Street Food Izraelből
A Sabich vagy Sabih egy népszerű Street Food-alkotás Izraelből. Pitta vagy Laffa kenyérrel, sült padlizsánnal, keményre főtt tojással, apróra vágott paradicsommal, petrezselyemmel és tahinival (szezámpüré) készül. Uborka, koriander, hummusz, káposzta és izraeli amba szósz teszik teljessé a hagyományos receptet. Ennek ellenére számtalan variáció létezik: mutatunk egy olasz focacciás változatot, házi készítésű és csodálatosan aromás! A Sabich egyébként a nap vagy az éjszaka bármely szakában fogyasztható.
SABICH (4-6 fő részére) - az összes hozzávaló, amire szükség van
A paradicsomsalátához:
- 10 (vagy több) koktélparadicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 marék friss korianderlevél (alternatívaként szárított leveleket is használhat)
- 2 ek olívaolaj
- 1 tk citromlé
- Egy kevés tengeri só
A sült padlizsánhoz:
- Repceolaj sütéshez
- 1 nagy padlizsán
- Sima liszt a szóráshoz
- Egy kevés tengeri só
A házi focacciához:
- 500 g liszt (hagyományos vagy pizzaliszt)
- 20 g cukor
- 10 g só
- 5 g száraz élesztő
- 25 ml olívaolaj
- 340 ml víz
- Egy kevés durva tengeri só
250 g aromás tahinihez:
- 1 ek citromlé
- 1/4 tk tengeri só
- 180 g tahini (a Piccantino üzletből vagy a választott egészséges élelmiszerboltból)
- 120 ml víz
100g Amba szószhoz:
- 60 g pácolt mangó
- 20 ml víz
- 20 ml repceolaj
50 g Zhughoz
- 1 gerezd fokhagyma
- 7 g koriander
- 12 g petrezselyem
- 1 friss cayenne chili (alternatívaként más chili is használható)
- 2 ek olívaolaj
- Egy kevés tengeri só
- 1 marék friss korianderlevél
Focaccia elkészítése - kérjük, a megelőző nap készítse el a tésztát
1. Egy tálban keverje össze a lisztet, a cukrot, a sót és az élesztőt. Adja hozzá az olívaolajat és a vizet, majd kézzel vagy egy mixer segítségével dagassza addig, amíg egy ragacsos tésztát nem kap.
Ezután a tálat fóliával takarja le, villával kétszer szúrja meg, és a tésztát 12-24 órára tegye hűtőbe.
2. 12-24 óra elteltével a megkelt tésztát gyúrja egy nagy focaccia kenyérré: amíg még a tálban van, szórja meg a tésztát liszttel, majd a lisztezett oldalával lefelé helyezze a munkafelületre. Ezután a tészta széleit körben hajtsa középre, és szorosan nyomkodja össze, minden alkalommal kicsit megforgatva a tésztagolyót. Ismételje meg a folyamatot többször. Fedje le a tésztát, és hagyja 30 percig szobahőmérsékleten pihenni. Közben a sütőt melegítse elő 230°C-ra.
3. Kenjen meg egy tepsit olívaolajjal. Olajozott kézzel óvatosan nyújtsa szét a nagy tésztagolyót az egész tepsin, és simítsa el. Olajos ujjakkal csináljon mélyedéseket a tészta felületén, és szórja meg durva tengeri sóval. Süsse a focacciat aranybarnára, körülbelül 10-12 perc alatt.
Paradicsomsaláta elkészítése
1. A paradicsomot vágja félbe vagy negyedekre, a fokhagymát hámozza meg és vágja apróra az összes korianderlevéllel együtt. Alternatív megoldásként, ha nincs friss koriander, használhat szárított korianderlevelet.
2. A fokhagymát és a koriandert keverje össze az olívaolajjal és a citromlével egy tálban, majd sózza meg.
3. Adja hozzá az apróra vágott paradicsomot, és hagyja állni a salátát fogyasztásig.
Sült padlizsán elkészítése
1. A padlizsánt hámozza meg, hosszában vágja kb. 5 mm vastag csíkokra vagy szeletekre, és forgassa lisztbe.
2. Egy mély serpenyőben forrósítson fel bő mennyiségű repceolajat, és süsse forró olajban aranybarnára a padlizsánt.
3. A megsült zöldségeket szedje ki egy szűrőkanállal, majd konyhai papíron csepegtesse le óvatosan, sózza ízlés szerint.
A tahini elkészítése
1. Keverje össze a citromlevet, a sót és a vizet egy magas edényben.
2. Fokozatosan dolgozza hozzá a tahinit (szezámpürét) egy botmixer segítségével, amíg jól össze nem áll, és a tahini sima és krémes nem lesz.
Tipp: Ha folyékonyabb állagot szeretne, csak adjon hozzá több vizet!
Amba szósz elkészítése
Turmixgépben vagy egy botmixerrel keverje össze a szósz fent említett, összes hozzávalóját, amíg egy nagyon sima, krémes mangószószt nem kap.
Zhug elkészítése
1. A meghámozott fokhagymát, a koriandert és a petrezselymet vágja nagyon apróra.
2. A cayenne chilit vágja félbe, magozza ki, és vágja ezt is nagyon apróra.
3. Az egészet keverje össze, majd adjon hozzá olívaolajat és sózza ízlés szerint.
Tipp: Apríthat mindent durvára, és egy turmixgéppel vagy aprítóval még finomabb állagúvá teheti.
Keményre főtt tojás elkészítése
Minden egyes tojást főzzön 6 és fél percig, majd hámozza meg, vágja félbe vagy szeletelje és sózza.
Az ízletes SABICH összeállítása:
1. A megsült focacciát kenje meg tahinival és amba szósszal.
2. A tetejére tegyen bő mennyiségű sült padlizsánt, tojást és paradicsomsalátát, ízesítse zhuggal, és díszítse még néhány korianderlevéllel - kész!
Tálaláskor vágja fel a focacciat tetszőleges méretű darabokra. A jéghideg limonádé, a sör vagy a vízzel felhígított gyümölcslevek tökéletesek az ételhez. Jó étvágyat!
Kapcsolódó termékek
-
Sapore di Sole Bio 100% Szezámkrém - világos Tahini, 180 g
- Intenzív ízű és extra krémes
- 100% hántolt szezámból
- Sokoldalú és tápanyagban gazdag
2.150 Ft (11.944 Ft / kg)Szállítás eddig: november 25.
-
Ölmühle Solling EG-Bio Repceolaj natív, 500 ml
- Finoman, hidegen préselt
- Hántolatlan bio repcéből készült
- Ideális pároláshoz és sütéshez
3.370 Ft (6.740 Ft / l)Szállítás eddig: november 25.
- 4.4 (7)
Sonnentor Koriander Bio, 15 g
- Édeskés fanyar aroma
- Thai currykhez és guacomole-hoz
- Intenzív íz
1.350 Ft (90.000 Ft / kg)Szállítás eddig: november 25.
- 5.0 (5)
Muraglia Peranzana Olívaolaj, 250 ml
- Finom gyümölcsös
- Pugliaban előállítva
- 100% Peranzana olíva
9.260 Ft (37.040 Ft / l)Szállítás eddig: november 25.
Magazinunkból:
Piccantino felfedezése:
Újdonságok:
-
Magyarország: Ingyenes standard kiszállítás 20.000 Ft-tól
-
Ingyenes
visszaküldés -
24 órás kiszállítás
Több, mint 10.150 termék