Miért szeretik vagy utálják az emberek a chilit?
A chilipaprika valószínűleg az utóbbi évek legnépszerűbb fűszere. De miért szeretik oly sokan ezt az erős, csípős paprikát?
Egy egy étel ízleléskor szinte kizárólag a tényleges ízéről és talán még az illatáról beszélnek az emberek.
Létezik azonban egy harmadik - érezhető - ízminőség is. A tapintás fizikai érzete, azaz a hőmérsékleté és a fájdalomé. Üdvözöljük a chili világában, hiszen ez egy kiváló példa a harmadik ízminőségre.
A harmadik ízminőségnek még mindig nincs neve. A tudományban léteznek kifejezések, ezek egyszerre csak egy alkategóriát írnak le. Jelen pillanatban a tudomány egyetlen egyetértése abban a rejlik, hogy a harmadik ízminőség fizikai jelei az érintés érzésének megnyilvánulása.
Bár még nem igazán kutatták és gyakran figyelmen kívül hagyták, ezek a tulajdonságok ízlelésünkhöz nélkülözhetetlenek. Az ízesség háromsága: íz, illat, tapintási érzés.
Több, mint fájdalom
A chilli által kiváltott égő érzés jobbára a tapintási érzés területére esik, nem pedig az íz vagy illatéra. Sokáig nem tudták mi váltja ki az égő érzést. Először 1997-ben fedezték fel az agyban a kapszaicin receptort, amely a chili fogyasztásakor keletkező hőérzetért felelős anyag. Ugyanez a receptor magas hőmérsékleten is aktív. Chili fogyasztásakor érzékeli az agy, hogy ég a nyelv.
Chili : Sokrétű különbségek
Fajtától függően a chilit a szájban egész eltérően érzékelhetjük. A legnyilvánvalóbbak a hő- és erősségi fokok. A Scoville-skálát Wilbur Scoville 1912-ben ennek mérésére fejlesztette ki. Úgy gondolta, mérhető az élelmiszerek erőssége. Addig higította a kivonatot, amíg a tesztelők már nem érzékelték erősnek.
A borsot pélául tízszeresére kellett hígítania, így a Scoville skálán 10-es értékkel szerepel. Egyes chili fajtáknak több, mint 100.000 feletti a Scoville értéke!
De nemcsak a hő- és erősségi fok alapján kategorizálhatjuk a chilit. A következők alapján is felosztható:
- A csípő érzés időtartama
- A hely, ahol a csípés jelentkezik (ajkak, nyelv, szájpadlás ...)
- A csípés típusa (szúró és helyi vagy lassan emelkedő és terjedő ...)
A zsíros valóban segít a csípős ellen?
Mit tegyünk, ha valami túl erős? Gyakran mondják, hogy a zsíros segít, vagy hideg tejet ajánlanak. A hideg segít közömbösíteni a hőt, a folyadék elkendőzi az égő érzést, a zsír pedig feloldja a kapszaicint.
Tanulmányok még nem születtek erről. A szakértők abból indulnak ki, hogy a tej is csak azért segít, mert elvonja a figyelmünket az égő érzésről. Hiszen, amint megkóstoljuk a csípőset, a kapszaicin már be is hatolt mélyen a szövetekbe, amin egy felszíni tejes öblítés már nem segít.
Fájdalom élvezetből
Napjainkban emberek milliói keresik a chili okozta fájdalmat és örömüket lelik benne. Az ember az egyetlen olyan teremtmény a földön, aki fájdalmat okoz önmagának. (Igaz, hogy a madarak is szeretik a színes paprikát, de nincs kapszaicin receptoruk, így a chili számukra nem erősebb a víznél.) Mások nem szeretik a chilit és kerülik is a csípős ételek fogyasztását. Egyértelmű válasz arra a kérdésre, hogy egyesek miért szeretik, és mások miért utálják, még nincs, de sok a magyarázat:
- A chili szerelmesei kevésbé érzik a csípő érzést.
- A gének a felelősek.
- Néhány ember érzékenyebb kapszaicinreceptorral rendelkezik, mint mások.
A chili szerelmesei mazochisták?
Bármi is a magyarázat, egy dolog biztos: a chili szerelmesei élvezhetik a vele járó fájdalmat. 1980-ban látták is a gyakorlatban, ahogy önként szenvednek fájdalmat, azaz a jóindulatú mazochizmus egy formáját. Ellenkező esetben a fájdalom mindig figyelmeztet a közelgő károkra, például egy forró burgonyánál, ami inkább essen le gyorsan, mielőtt valami rosszabb történne.
Téves riasztás
A chili csípő érzése ugyanazokat a reakciókat váltja ki az agyban, mintha egy forró burgonyát érintene meg, a riasztás mégis téves. Tehát ez egy olyan idegbizsergés, ami veszélyesnek tűnik, azonban nem jelent valós veszélyt.
E szerint a magyarázat szerint inkább a kalandos emberek szeretik a chilit. És ez így is van. Tanulmányok is kimutatták, hogy a kockázatvállaló emberek jobban kedvelik a chilit.
És még valami:
Egyesek azt mondják, hogy a chili miatt nem éreznek semmit. Mások azt állítják, hogy a csípős ébreszti fel az ízlelőbimbókat és minden íz sokkal intenzívebben érezhető. Egy tény: A kapszaicin gátolja az ízlelést, ha így is van, csak nagyon kis mértékben. Tehát semmit sem fogunk érezni, ha túlságosan az erősre koncentrálunk.
Kattintson ide a chili termékek széles palettájának eléréséhez. Mindenki megtalálja a saját ízlésének és erősségi fokának megfelelőt. :)
Utoljára értékelt
- 4.3 (3)
Alnatura Bio Sélection Espresszó csokoládé, 100 g
- Finoman fanyar táblacsokoládé, krémmel
- Kávébab szemek és bourbon vanília
- Lecitinmentes formula
1.940 Ft (19.400 Ft / kg)Szállítás eddig: április 01.
- 5.0 (2)
BIO PRIMO Bio teljes kiőrlésű kuszkusz, 500 g
- Durumbúzadarából készült
- Gyors és egyszerű elkészítés
- Vegán
990 Ft (1.980 Ft / kg)Szállítás eddig: április 01.
- 4.0 (2)
Hofbauer Marcipán válogatás, 122 g
- Különféle marcipán specialitások
- Ideális ajándék
- Látványos ajándékdoboz
3.870 Ft (31.721 Ft / kg)Szállítás eddig: április 01.
- 2.060 Ft (29.429 Ft / kg)
Szállítás eddig: április 01.
Magazinunkból:
Piccantino felfedezése:
-
Magyarország: Ingyenes standard kiszállítás 22.000 Ft-tól
-
Ingyenes
visszaküldés -
24 órás kiszállítás
Több, mint 9.850 termék