Bors
Piper nigrum
Felhasználása:
A gyümölcsöt használják fel, eltéve, szárítva és őrölve. A bors az európai és észak-amerikai konyhában egy univerzális fűszer, fő összetevője számos fűszerkeveréknek. A köztudatban élő szabály szerint a fehér borsot világos ételekhez, a feketeborsot pedig sötét ételekhez használjuk.
A bors fajtái
A zöldbors
Az éretlen bogyókat takarítják be, általában azonnal sós vagy ecetes lében pácolják vagy egy különleges eljárással hűtve-száritják. A zöldbors nagyon aromás és sokoldalúan felhasználható. A vad-, bárány- és sertéssülteknek nagyon finom ízt kölcsönöz.
A feketebors
Az éretlen bogyókat takarítják be, majd napon szárítják - így kapja a fekete színét. A feketebors csípős aromájával ideális szószok, levesek, pácok és grillezett húsok készítéséhez.
A fehérbors
A ténylegesen érett, piros bogyókat takarítják be, körülbelül egy heti vízben áztatás után eltávolítják a héját, majd a szemeket a napon szárítják. A fehérbors enyhébb, mint a többi, így jól illik világos szószokhoz, halakhoz és salátákhoz.
A rózsabors
Ez a fajta a Dél-Amerikában őshonos brazil borsfáról származik. A rózsaszínű bogyókat a feketeborssal megegyezően dolgozzák fel. Íze inkább édeskés és csak enyhén erős.
vö. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Termékek - Bors
-
Wiberg Színes bors, 43 g
- Borskeverék és rózsaszín bogyók
- Kellemesen csípős és aromás
- Kiváló minőségű kerámia daráló
-
Ankerkraut Hamburgi steak bors, 80 g
- Válogatott bors keverék
- Univerzális alkalmazás
- Mérsékelt csípősség