Recept: Harissa paszta
A Harissa az egyik legismertebb észak-afrikai fűszerkeverék. Csípőssége és frissessége miatt Marokkóban, Tunéziában és más Maghreb-országokban különösen kedvelik. Olyan ételek jellegzetes ízét adja, mint a falafel, a mezza vagy a kuszkusz.
Összetevők
A Harissa elkészítéséhez nincs egy konkrét recept, mivel az összetétele régiónként eltérhet. Azonban a chili, a fokhagyma, a koriander, a kömény és a paprika minden térségben jellemző összetevőnek számít. Kétféle változat létezik: paszta és por. A Harissa maximum 20 különböző fűszerből áll; a fő összetevője mindig a chili.
Származás
A Harissa Tunéziából származik, ahol a helyi lakosok a spanyoloknak köszönhetően ismerkedtek meg az amerikából származó chilivel. Innen gyorsan elterjedt a többi észak-afrikai Maghreb-országban, ahol manapság még reggelihez is ezt fogyasztják.
Íz
A Harissa lehet paszta és por állagú is, íze fűszeres és csípős. A felhasznált összetevőktől függően különböző karakteű lehet. Ha mentát vagy paprikát tartalmaz, akkor az íze édes és gyümölcsösen-friss. A csípőssége a chili típusától függően változhat.
Recept: Harissa paszta
A Harissa paszta íze frissen elkészítve a legjobb. Íme a recept:
Hozzávalók
- 10 nagy chili (csípőssége ízléstől függ)
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ teáskanál koriandermag
- ½ teáskanál római kömény
- ½ teáskanál kömény
- Olívaolaj
- Só
Opcionálisan, személyes ízléstől függően választható:
- Bazsalikom
- Ecet
- Újhagyma
- Gyömbér
- Menta
- Olajbogyó
- Narancshéj (feldolgozatlanul)
- Paprika
- Petrezselyem
- Metélőhagyma
- Citromlé
- Citromhéj (feldolgozatlanul)
Elkészítés
- Vágja félbe a chiliket, majd távolítsa el a magokat, valamint a gyümölcshúst. Ezután vágja apró darabokra.
- Vágja fel a fokhagymát, majd tegye egy mozsárba, vagy egy botmixer segítségével aprítsa fel a chili darabokkal együtt, amíg egy pép nem lesz belőle.
- Pirítsa le a római köményt, a koriandermagokat és a köményt egy olaj nélküli serpenyőbe, 2 perc alatt.
- Őrölje le a lepirított fűszereket, majd adja a masszához.
- Mixelje mégegyszer jól össze és ízesítse sóval.
- (Ízléstől függően adjon hozzá tetszőlegesen a felsorolt összetevőkből, például ecet, gyömbér, menta vagy citromlé)
A pasztát hűtőszekrényben tárolja, valamint minél hamarabb fogyassza el. A hosszabb eltarthatóság érdekében a pasztát tegye egy kisebb edénybe és öntsön rá annyi olívaolajat, hogy a pasztát elfedje. Így a pasztát nem éri levegő, és a hűtőszekrényben egy kicsivel tovább eltartható.
Harissa por
A Harissa port Ön is könnyedén elkészítheti. Egyszerűen a fent leírt összetevőket szárított formában használja fel. A por tovább eltartható, mint a paszta
Utoljára értékelt
- 1.354 Ft 1.510 Ft (1.354 Ft / kg)
Szállítás eddig: május 14.
- 2.510 Ft (12.550 Ft / kg)
Szállítás eddig: május 14.
- 870 Ft (4.971 Ft / kg)
Szállítás eddig: május 14.
- 5.0 (2)
Alnatura Bio lenolaj, 250 ml
- Diós íz, kesernyés jegyekkel
- Omega-3 zsírsavakban gazdag
- Finomításhoz és fűszerezéshez
1.540 Ft (6.160 Ft / l)Szállítás eddig: május 14.
Magazinunkból:
Piccantino felfedezése:
Újdonságok:
-
Magyarország: Ingyenes kiszállítás 20.000 Ft-tól
-
Ingyenes
visszaküldés -
24 órás kiszállítás
Több, mint 9.900 termék