6 dolog a rózsaborsról
A rózsabors manapság szinte valamennyi borskeverékben megtalálható, illetve mono-fűszerként is megvásárolható. Nagyon kevesen tudják azonban, hogy ez egyáltalán nem is bors. De nem ez az egyetlen dolog, amitől érdekes ez a fűszer. Íme hát 6 tény, amit érdemes tudni a rózsaborsról:
1. A rózsabors nem is bors
Ez igaz: a legtöbb borskeverékben rózsabors is van, holott (ellentétben a keverék többi fajtájával) ez nem bors, hanem bogyó. Ezek a bogyók a brazil vagy perui borsfákról származnak, amelyek mindegyike a szömörcefélék családjába tartozik. És egyszerűen borsnak nevezik, mert méretükben hasonlóak a fekete vagy fehér borshoz, és borsos ízük is van. A gyümölcsöket gyakran használják karácsonyi díszként, így a karácsonyi bogyó nevet is viselik.
2. A rózsabors Dél-Amerikából származik
Fentebb már említésre került, miszerint a rózsabors a brazil vagy perui borsfákról származik. Ez a fűszer tehát Dél-Amerikában honos, ahol ezek a növények a meleg, nedves éghajlaton különösen jól nőnek. Manapság már nem csak Dél-Amerikában, hanem az Egyesült Államok déli részén, Mexikóban, Dél-Afrikában és Ausztráliában is elterjedtek.
3. A rózsabors birtoklása büntetendő
Floridában e fák tulajdonjoga és ültetése is büntethető. Ennek oka, hogy miután 1840-ben Floridába importálták a növényt, az idővel teljesen elvadult. A híres Everglades nagy területe ma kizárólag borsfa állományokból áll. Rengeteg pénzt invesztáltak Floridában abba, hogy megtisztítsák a növénytől a területeket. Ez természetesen nem segít, ha újabb és újabb fákat importálnak és ültetnek - ezért büntetik.
4. A rózsabors sokoldalúan felhasználható
Nehéz elhinni, de igaz: A rózsabors kiváló fűszer kiadós és édes ételekhez. Íze nagyon emlékeztet a fekete bors tipikus borsos aromájára, de mivel a rózsabors egy bogyó, ez a fűszer is édes, gyümölcsös jegyekkel is rendelkezik. Tehát a konyhában sokoldalúan felhasználható.
5. A bogyók könnyűek és homorúak
A fekete borssal ellentétben a rózsabors bogyóinak gyakorlatilag nincs is súlya. Nem kemények és szilárdak, hanem lágyak és üregesek. Ezért, ha borssal keverjük össze egy malomban, mindig ügyeljen arra, hogy durvaőrlésű malomot használjon.
6. A rózsabors hőérzékeny
A rózsabors rengeteg illóolajat tartalmaz, amelyek nagyon gyorsan elillannak. Így mindig csak a főzés végén adjuk az ételhez, különben hamar elveszíti az ízét.
Kapcsolódó termékek
- 2.590 Ft (57.556 Ft / kg)
Szállítás eddig: május 14.
- 5.0 (4)
Spice for Life Bio Rosa Beeren - Pink Life, 50 g
- Igazi ritkaság
- Ízében hasonló a borshoz
- Finom gyümölcsös utóíz
2.980 Ft (59.600 Ft / kg)Szállítás eddig: május 14.
- 1.420 Ft (71.000 Ft / kg)
Szállítás eddig: május 14.
Magazinunkból:
Piccantino felfedezése:
Újdonságok:
-
Magyarország: Ingyenes kiszállítás 20.000 Ft-tól
-
Ingyenes
visszaküldés -
24 órás kiszállítás
Több, mint 9.900 termék